Про основні вимоги до агропродовольчих ринків, ярмарків, торгівельних майданчиків


26.01.2024 15:37 42

Гігієнічні вимоги для агропродовольчих ринків поширюються на агропродовольчі ринки та ринкові комплекси, у тому числі ярмарки, виставки, торговельні майданчики всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності, де реалізуються харчові продукти, корми та живі тварини. Гігієнічні вимоги встановлюють обов’язкові вимоги до територій, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, а також суб’єкта господарювання в частині створення належних умов для реалізації та/або зберігання харчових продуктів, кормів і живих тварин на спеціально оснащених та відведених місцях.

Ці гігієнічні вимоги є обов’язковими для:

-державних ветеринарних інспекторів (державних інспекторів) Держпродспоживслужби;

-операторів ринку харчових продуктів, кормів та живих тварин.

Торгівля продукцією тваринного та рослинного походження дозволяється лише після проведення експертизи в державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи і надання відповідного документа по оцінці якості продукції. Лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи несе відповідальність за правильність проведення експертизи, санітарне благополуччя і доброякісність харчових продуктів, які реалізуються, а також за дійовий контроль по дотриманню санітарних умов при їх продажу.

У разі здійснення виїзної (виносної) торгівлі, а також продажу товарів з використанням інших нестаціонарних засобів на робочому місці продавця встановлюється табличка із зазначенням його прізвища, імені та по батькові, а також відомостей про суб’єкт господарювання, що організував торгівлю: для юридичної особи – найменування, місцезнаходження і номери телефону, для фізичної особи – підприємця – прізвище, ім’я та по батькові, номер свідоцтва про державну реєстрацію і найменування органу, що здійснив таку реєстрацію.

1. На агропродовольчих ринках забезпечується державний контроль за дотриманням необхідних гігієнічних вимог щодо реалізації харчових продуктів, кормів і живих тварин.

2. Огляду та контролю лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках підлягають усі харчові продукти тваринного та рослинного походження, у тому числі промислового виготовлення, що надходять для продажу або зберігаються у приміщеннях ринку (складах, базах, холодильниках, павільйонах тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування, а також живі тварини.

3. До реалізації харчових продуктів на агропродовольчому ринку допускаються особи лише за наявності особової медичної книжки.

4. До продажу на агропродовольчому ринку допускаються харчові продукти, що є придатними до споживання. Особам, які продають харчові продукти на агропродовольчому ринку, видається експертний висновок встановленої форми, що підтверджує придатність для споживання людиною цілих туш або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туш свійської птиці, кроликів і малих диких тварин, риби, меду, яєць, молока необробленого, сиру домашнього виробництва та продуктів рослинного походження за результатами лабораторних досліджень (випробувань). Експертний висновок видається на кожний вид харчового продукту.

5. На агропродовольчому ринку забороняється реалізація (обіг): харчових продуктів тваринного та рослинного походження без проведення лабораторних досліджень щодо придатності для споживання людиною та наявності експертного висновку; кондитерських і кулінарних виробів, напівфабрикатів з м’яса та риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, зельц, холодець та інші), грибних і плодоовочевих консервів домашнього виготовлення; зернових, круп’яних продуктів, забруднених насінням шкідливих бур’янів, лікарських рослин; швидкопсувних харчових продуктів, якщо на агропродовольчому ринку відсутнє відповідне холодильне устаткування; зіпсованих або загниваючих овочів, зелені, фруктів, ягід; харчових продуктів промислового виготовлення без маркування, а також з відсутністю етикеток на тарі; свіжих і сушених будь-яких дикорослих грибів непромислового виробництва.

6. Харчові продукти промислового виготовлення допускаються до реалізації на агропродовольчому ринку за наявності товарно-транспортної накладної, яка забезпечує їх простежуваність.

7. М’ясо та м’ясопродукти для реалізації розміщуються в окремих павільйонах або окремих торговельних рядах на прилавках, столах або підвішуються на металевих лужених гачках, або у вітринах-холодильниках.Торгівля м’ясом і м’ясопродуктами з транспортних засобів та/або контейнерів забороняється.

8. До реалізації на агропродовольчому ринку допускають молоко і молочні продукти, які надходять із ферм (господарств), благополучних щодо заразних хвороб тварин (епізоотичний стан місцевості), що підтверджується ветеринарними документами. У документі повинна бути зазначена дата дослідження тварини на субклінічний мастит, щеплення проти сибірки, дослідження на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз та інші захворювання, передбачені законодавством про ветеринарну медицину.

9. Молоко, масло, сметана, сир кисломолочний домашнього виготовлення доставляються для продажу на агропродовольчому ринку лише в чистому непошкодженому посуді, виготовленому з матеріалів, дозволених для використання з цією метою відповідно до законодавства.

10. Мед допускається до реалізації при наявності у власника ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку та державної реєстрації потужності, відповідно до законодавства.

11. Продаж овочів, зелені, свіжих грибів, фруктів проводиться зі столів, машин, ящиків, корзин, мішків, які розміщуються на підставках, настилах або піддонах. Торгівля із землі чи підлоги забороняється.

12. Живу рибу, що надійшла у продаж, поміщають в ємність (акваріум) з

водою, обладнану пристроями для збагачення води киснем. Забороняється

годувати живу рибу хлібом, крупою та іншими видами корму. Строк зберігання та реалізації живої риби при температурі води в

ємності (акваріумі) від +11 °C до +15 °C:

в осінньо-зимовий період – 48 годин;

у весняно-літній період – 24 години.

Працівники пунктів дрібнороздрібної торговельної мережі на товари, що одержані для продажу, якщо це передбачено законодавством, повинні мати:

товарно-транспортні накладні, прибутково-видаткові накладні, приймальні акти, тощо із зазначенням назви, сорту,кількості, ціни та загальної вартості товару;

документи, згідно з якими надійшли товари, що підлягають обов’язковій сертифікації, з позначенням реєстраційних номерів сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання відповідності та/або декларації про відповідність, якщо це встановлено технічним регламентом з підтвердження відповідності на відповідний товар;

копії гігієнічних висновків, завірених печаткою суб’єкта господарювання, від якого одержані ці товари, стосовно товарів, що не підлягають обов’язковій сертифікації відповідно до затвердженого Міністерством охорони здоров’я України переліку;

документи, що засвідчують відповідність якості товарів вимогам нормативних документів (для імпортних товарів – копії сертифікатів, викладені мовою країни-експортера і українською або російською мовою та завірені печаткою суб’єкта господарювання, від якого одержані ці товари).

Свіже м'ясо заборонено реалізовувати на ринках без наявності відповідних документів та наявності експертних висновків державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Державний контроль за дотриманням гігієнічних вимог здійснюють територіальні органи Держпродспоживслужби.




Білгород-Дністровська міська рада, 2024 рік